Sortering av julskräpet!

När firandet är över och alla klappar hittat sin nya plats i hemmet, då finns det en del som blir kvar. Förhoppningsvis går det mesta av julmaten i och ni slipper kasta den. Men kvar blir ju ändå julskräpet! Här kan du läsa lite om hur du sorterar ditt skräp och kan planera hur du ska hantera det i mellandagarna:

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.

Julsnöret och tejpen – lägg i soppåsen. Då kan de bli fjärrvärme och el.

Frigoliten – återvinn genom att lämna som plastförpackningar vid återvinningsstationen.

Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som elektronik på återvinningscentralen. Dessa innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Värmeljus och marschaller – slänger du som metall på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men pilla gärna bort den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.

Julgranen – lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På Bollnäs återvinningscentral finns nu möjlighet att lämna din julgran på anvisad plats och Bollnäs fiskevårdsförening tar hand om den. Dessa granar används för att skapa gömställen och uppväxtplatser för småfiskar. Toppenidé!

Julmaten – ät gärna under flera dagar och gör matlådor som går att frysa in. Blir det ändå kvar sådant som behöver slängas så lägger du det i din matavfallspåse och slänger i den bruna soptunnan. Då blir maten återvunnen till biogas och biogödsel istället.

 

En mer hållbar jul?

Ja, det kan du få genom att ge bort upplevelser till dina nära och kära, och eventuellt årets julklapp – det återvunna plagget! Slå gärna in klapparna med till exempel tidningspapper som du har hemma istället för att köpa omslagspapper. Minska matsvinnet genom att beräkna mängden mat, så slipper det bli en massa över. Lycka till!

 

Psst!

För dig som aldrig har besökt BORAB så finns adress, packlista och karta till både Bollnäs och Edsbyns återvinningscentraler här!