Lämna pant på ÅVC för att rädda haven

Sedan 2017 har det varit möjligt för invånare i Bollnäs och Ovanåkers kommuner att skänka pant på återvinningscentralerna. Panten skickas med Pantamera till återvinning och pengarna har under den här perioden skänkts till Naturskyddsföreningens projekt Städa haven.

Initiativet att samla in pant på återvinningscentralerna kommer från början från personalen själva. De upptäckte att mycket pant hamnade i metallcontainern istället för i återvinningen (ofta burkar utan pant). Därför började de se sig om efter andra alternativ – och därmed började BORAB att samla in pant i både Bollnäs och Edsbyn.

Både PET-flaskor och burkar med och utan pant kan lämnas i behållarna på återvinningscentralerna och pengarna för säckarna skänks till en organisation som väljs av personalen själva. Hittills har pengarna gått till att städa haven från plast, som i dagsläget är ett jätteproblem.

Insamlingen av pant på återvinningscentralerna påbörjades under 2017 och har till och med år 2018 uppgått till totalt 20 469 kr. Otroligt! Det är pengar som verkligen kan göra skillnad – allt tack vare alla kunder som skänker sin pant istället för att panta i butik eller slänga bort i en container. Bra jobbat och tack för att ni tänker på vår miljö!