Återvinn julen!

BORAB > Återvinn julen!

 

Lathund till jul

Visst får man vara lat över julen, men vi hoppas att återvinningen sitter i ryggmärgen hos de flesta. Det finns ju så mycket värdefullt i ditt avfall som kan ges ett nytt liv efter nyår.

Sortera så här:

  • Presentpapper och wellpapp sorteras som pappersförpackningar.
  • Presentsnören, tejp och etiketter lägger du i vanliga soppåsen.
  • Trasig lampor till julbelysningen, adventsljusstaken eller luciakronan lämnas till kommunens återvinningscentral eller till butiker som har insamling.
  • Värmeljus lämnas som metallskrot till kommunens återvinningscentral – kom ihåg att lossa vekhållaren så att aluminium och stål kan återvinnas var för sig.

Och så några tips för en mer hållbar jul:

Köp inte skräp. Köp kvalitet som håller länge. Eller varför inte begagnat?

Ge gärna något som inte skapar avfall, som upplevelser eller en tjänst – vem vill till exempel inte få hjälp att putsa fönstren?  Eller att åka med återvinningen?

Minska mängden elektroniska produkter, de sliter hårt på jordens resurser och ofta köper vi nytt fast det inte behövs. Låna verktyg av grannen och laga mobilen.

Tänk kreativt när du slår in paket. Papper från dags- eller veckotidningar kan bli snygga och roliga paket utan att vi använder inhandlat julklappspapper

Beräkna mängden mat, så att det inte blir så mycket över. Sätt fram lite i taget för att minimera matsvinnet och frys in det som blir över.