Veckan då Europa minskar avfallet

Om några år kan mängden hushållsavfall ha fördubblats i Sverige om ökningen fortsätter som hittills. I hela världen ökar avfallsmängden i en skenande takt. Detta är inte hållbart. Vecka 47 ska tusentals aktiviteter runt om i Europa visa att det går att minska avfallet.

Det är nämligen  den nionde årgången av projektet ”Europa Minskar Avfallet” där Avfall Sverige är nationell samordnare.

– Syftet med projektveckan är att visa hur vår konsumtion och vårt beteende påverkar mängden avfall, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

– Vi har gjort undersökningar som visar att medborgarna inte kopplar sin egen konsumtion till avfallsmängderna så det är ett område vi verkligen behöver kommunicera kring, säger Anna-Carin Gripwall.

Årets tema runt om i hela Europa är ”Reuse and repair: Give it a new life!”, ett tema som passar perfekt in i Avfall Sveriges och kommunernas gemensamma kampanj ”Bli Miljönär-vänlig”. Det är en märkning som har tagits fram för att inspirera till en hållbar konsumtion och uppmärksamma alla de som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna eller återanvända – bra för plånboken, bra för miljön.

Det långsiktiga målet med kampanjen är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana. Alla verksamheter, företag, privatpersoner eller organisationer vars verksamhet syftar till att laga, låna eller återanvända eller att på annat sätt minska avfallet kan få märkningen. Närmare tusen märkta verksamheter i hela landet finns nu på sajten miljönär.se, några exempel:

  • Cykelreparatörer
  • Skomakare
  • Skräddare
  • Bibliotek
  • Second hand-butiker